Celem projektu „Na tropie zdrowego odżywiania” jest polisensoryczne poznanie wybranych warzyw i owoców, kształtowanie nawyków prozdrowotnych dzieci w zakresie jedzenia warzyw i owoców oraz picia odpowiedniej ilości wody, a przede wszystkim zachęcanie dzieci do zdrowego odżywiania się. Nasi „Podróżnicy” z bardzo dużym zaangażowaniem przystąpili do działań projektu. Jeden z tygodni w marcu poświęciliśmy na poznanie wybranych warzyw. Dzieci poznały m.in. kapustę, brokuł, cebulę i burak. Poznały również Profesora Animka, który za pomocą nośnika USB zachęcał dzieci do działań i opowiadał, na czym będą polegały kolejne zadania stawiane przed dziećmi. Nasi „Podróżnicy” podczas tygodnia z warzywami, wykonywali prace plastyczno-konstrukcyjne w oparciu o poznawane rośliny, uczyli się piosenki o witaminach, przyrządali syrop z cebuli i wielozmysłowo poznawali każde w warzyw. Oczywście nie mogło odbyć się bez degustacji.
Kwiecień 2023r.