Program żywieniowy "VitaMenu"

Liczba odwiedzających: 827



                                                                               

Wszyscy wiemy, jak istotne dla naszego zdrowia są zbilansowane, prawidłowo przyrządzone posiłki. Zdajemy sobie również sprawę z faktu, że od naszych decyzji żywieniowych zależy zdrowie,  a także związana z tym jakość życia i naszej przyszłości.  W przedszkolu mamy wpływ na to,   jakie posiłki spożywają dzieci, które w placówce spędzają większość dnia. Chcemy jak najlepiej dbać o zdrowie i bezpieczeństwo małego „klienta”, dlatego  przystąpiliśmy do programu żywieniowego „VitaMenu” adresowanego nie tylko do dzieci, ale także ich rodziców i nauczycieli. Celem programu jest zwiększenie dostępności potraw sprzyjających zachowaniu zdrowia poprzez wdrożenie receptur przygotowywanych posiłków bez sztucznych dodatków, barwników, ulepszaczy i konserwantów. Od początku października dzieci spożywają zdrowe posiłki, obserwują, co jedzą, doświadczają nowych smaków jednocześnie ucząc się, co należy jeść, by być zdrowym.

Projekt programu „VitaMenu” powstał z inicjatywy Platformy HelpFood Pomocna Żywność we współpracy z zespołem lekarzy, dietetyków, kucharzy i technologów żywności. Receptury zawarte w Karcie Dań, którą przedszkole otrzymało w momencie przystąpienia do programu, są zgodne z normami dla dzieci w wieku  przedszkolnym i szkolnym, opublikowanymi w „Normach żywienia człowieka”, opracowanych i wydanych w 2012 r. przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. Przy tworzeniu receptur posiłków zawartych w Karcie uwzględniono zapotrzebowanie na energię dzieci w wieku przedszkolnym, które wynosi 1400 kcal. Posiłki zawierają także odpowiednią ilość wszystkich niezbędnych składników odżywczych, uwzględniają zalecaną porcję warzyw i/lub owoców i, co bardzo ważne mają ograniczony udział sodu i cukru w porównaniu ze zwyczajowymi jadłospisami stosowanymi w przedszkolach i szkołach. Dzięki stosowaniu wyłącznie naturalnych dodatków smakowych – mieszanek ziół, dania wzbogacone są w naturalne przeciwutleniacze, wapno   i błonnik. W posiłkach nie znajdziemy też konserwantów i barwników, aromatów syntetycznych oraz glutaminianu sodu i innych szkodliwych dla zdrowia substancji. Bazę surowcową programu „VitaMenu” stanowią: produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, nietłuste mięsa, świeże lub mrożone ryby, nabiał, jaja, warzywa i owoce (świeże, mrożone lub suszone), ziemniaki, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, masło, orzechy, migdały, sezam, pestki dyni i słonecznika i inne. Posiłki znajdujące się w Karcie Dań zostały także przetestowane pod względem walorów smakowych.

Personel kuchenny naszego przedszkola przeszedł specjalistyczne szkolenie i pracuje wytrwale nad wdrożeniem nowych technik przygotowywania posiłków.  We wszystkich placówkach partnerskich prowadzone są regularne kontrole i audyty, dlatego mogą mieć  Państwo pewność, ze program jest wdrażany rzetelnie.

Chcemy dbać o nawyki żywieniowe naszych dzieci i ich rodziców, mamy nadzieję, że praca personelu zajmującego się przygotowaniem posiłków w naszym przedszkolu przyniesie same korzyści dzieciom i Państwu. Zachęcamy do przeglądania regularnie zamieszczanego jadłospisu i analizowania zawartości składników odżywczych, a także odwiedzania strony internetowej www.helpfood.eu.